OVO SU BILE STARKE YU DETINJSTVA! U njima se išlo napolje, majke ih pakovale za fizičko! Evo kako sad izgledaju i pošto su (FOTO)

BEOGRAD – Čim je na jednu od grupa posvećenih nostalgiji za životom u SFRJ okačena slika ovih patika, nastala je prava poplava komentara iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije.

“Jaoj, imala sam ih i ja, u više boja, i žute”, glasio je samo jedan od desetina i desetina u kojima su se i Hrvati i Bosanci podsećali na svoje omiljene “tenisice” i “tene”, patike našeg zajedničkog detinjstva.

Tada nije bilo zavisti, a ni “izuvanja” jer su svi mahom nosili isto, makar deca službenička i radnička. Samo su odskakali “buržuji” kojima su tate uglavnom bile funkcioneri ili diplomate preko pa su im kupovali i donosili što ovde tada nije bilo da se kupi, čak ni u Trstu.

Bile su to, kako rekoše u komentarima, naše domaće starke iako je jedan od bivših Jugoslovena primetio da su đonovi bili toliko tanki da su noge bolele, a leti tabani brideli i goreli od vrelog asfalta, ali da ih tada nikada ne bi menjao za nešto drugo jer ih je voleo više nego išta!

startas, startas patike
FOTO: FACEBOOK PRINTSCREEN/NOSTALGIJA

One i danas postoje da se kupe, pravi ih ista ona fabrika još iz doba socijalizma, a kad je reč o cenama one izgledaju ovako, barem onlajn:

A onda se neko u komentarima setio čak i šangajki!

startas, startas patike
FOTO: FACEBOOK PRINTSCREEN/NOSTALGIJA
startas, startas patike
FOTO: FACEBOOK PRINTSCREEN/NOSTALGIJA

Ono što je neverovatno jeste da su patike u kojima smo se verali po drveću, jurcali po parku i išči u pesak sada na Zapadu modni trend u rasponu cena od 75 do stotinak evra?!